Van Rompuy: Ďalšie škrty v rozpočte EÚ nebudú

28.11.2012 Celý región

Brusel 27. novembra (TASR) - Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes odkázal poslancom Európskeho parlamentu (EP), že odmieta zaviesť ďalšie škrty v rámci dlhodobého rozpočtu EÚ na obdobie 2014-2020 ako to požadujú niektoré členská krajiny únie.

"Dohoda o budúcom rozpočte bude nižšia ako úroveň navrhovaná Európskou komisiou, ale nevidím dôvody, aby som išiel ešte ďalej za škrty, ktoré som bohužiaľ musel navrhnúť," uviedol Van Rompuy v dnešnej televíznej debate s poslancami EP o príčinách neúspechu mimoriadneho summitu EÚ zameraného na tvorbu budúcej finančnej perspektívy EÚ.

Návrh, ktorý predseda Európskej rady predstavil národným lídrom na prerokovanie, predpokladá výdavky na sedemročné obdobie vo výške 973 miliárd eur, čo je o 75 miliárd eur menej, ako navrhla Európska komisia (EK). Van Rompuyov návrh sedemročných výdavkov predstavuje 1,01 percenta HDP Európskej únie.

Van Rompuy uviedol, že summit zo štvrtka a piatka minulého týždňa zlyhal aj preto, že britská a nemecká delegácia chceli presadiť dodatočné škrty vo výdavkoch vo výške 30 miliárd eur. A dodal, že nie je pravda, že je na "výplatnej listine" veľkých štátov EÚ - kvôli škrtom ktoré zaviedol -, ale naopak, ich nepriateľom, lebo odmieta ďalšie okliešťovanie sedemročného financovania únie.

Poslanci EP už požiadali Van Rompuya, aby neustupoval tlaku vyvíjanému zo strany niektorých členských krajín a pripomenuli v tejto súvislosti, že Európsky parlament môže vďaka právu veta zablokovať nevyhovujúcu podobu dlhodobého rozpočtu únie.

"Európsky parlament má právo veta. Netreba zabúdať na túto skutočnosť. Dúfam, že budeme dosť silní, aby sme dokázali povedať nie návrhu, ktorý sa zrodí začiatkom budúceho roka na ďalšom mimoriadnom summite EÚ," upozornil líder frakcie Zelených v EP Daniel Cohn-Bendit.

Predseda skupiny socialistov a demokratov v EP (S&D) Hannes Swoboda sa ostro vyjadril na adresu premiérov a prezidentov, ktorí chcú zaviesť výrazné škrty vo všetkých rozpočtových kapitolách. "Európska únia je odmenená Nobelovou cenou za mier. Ale niektorí lídri v EÚ nie sú hodní jej prevzatia. Urobili by lepšie, aby na budúci týždeň, keď sa bude cena odovzdávať, sedeli doma," uviedol Swoboda.

Líder Aliancie liberálnych demokratov v EP (ALDE) Guy Verhofstadt nazval dianie na minulotýždňovom summite zbytočnou maškarádou a pripomenul, že nastal čas, aby EÚ mala vlastné rozpočtové príjmy, lebo rozpočet založená iba na národných príspevkoch jej členov "zabíja Európu."

V podobnom duchu sa vyslovil aj predseda skupiny Európskej ľudovej strany (EĽS) v EP Joseph Daul, ktorý reakcie niektorých európskych štátnikov považuje za príliš úzkoprsé.

Predseda rozpočtového výboru EP Alain Lamassoure zhodnotil dianie na neúspešnom summite ako "debaty medzi 27 zaslepenými drevorubačmi, ktorí si sekali konár, na ktorom sedia."

Predseda EK José Manuel Barroso sa do televíznej debaty zapojil slovami, že Van Rompuy bude musieť nájsť potrebný kompromis a dodal, že to bude mimoriadne zložitá úloha. Barroso sa aj touto cestou poďakoval europoslancom za podporu pre rozpočtový návrh EK a zároveň vyjadril údiv nad "malosťou" niektorých lídrov EÚ.

"Ich cieľom bolo, aby sa ubezpečili, že ostatní budú platiť viac, alebo že nedostanú toľko ako oni," prezradil Barroso dianie zo zákulisia rozpočtového summitu únie.

Herman Van Rompuy by mal v čo najskoršom možnom termíne oznámiť dátum konania dodatočného mimoriadneho summitu EÚ, na ktorom by sa mala zrodiť finálna podoba budúceho dlhodobého rozpočtu únie.
 

Vyberte región